Thursday, February 17, 2011

jamboree?

skang ni banyak sangat event. semua berbentuk long trail antara 45-60km. ada siang ada malam. semua orang nak buat. asal ada grup/puak kat mana2, musti nak buat 'jamboree' ni.

persoalan. kenapa semua org nak buat? ni yang aku muskil. tak gile ke kalau tiap bulan ada event mcm ni. kadang2 ada 2-3 event sebulan. kemudian ada plak hadiah. memula claim ni bukan race, tp ape pasal ada hadiah? pelik2.

tp bila aku buat kira2 anggaran, semua ni sebab duit. semua org nak buat duit. dah jadi mcm perniagaan dah. bayaran RM 50. pastu dapat baju selai, makan, n goodies yang tah apa2. kos tak lebih RM25 utk setiap orang. pastu sewa venue, PA system, dan sekian2, ada UNTUNG banyak wo..

semoga mende ni tak berpanjangan la.

skang ni, bila semua sebok buat jamboree, dah takde langsung orang buat race. betul2 race XC punye. trek tanah, yang loop dalam 3-5km je. uphill + downhill. mcm kat gunung ledang dulu. sangat best.

ada mane2 geng nak buat? aaa ? tak untung? jahanam la camni.

7 comments:

Anonymous said...

sangat setuju!

Anonymous said...

kalo takde org buat, ko buat ajela race xc, yg betul2 real race xc. Aku rasa trek plentong boleh diketengahkan.....amacam???

J.O.N.I.79 said...

jang trek cahaya masai apa crite...buat lg xc race kat situ la best...

heero yui said...

niatnya baik utk meramaikan peminat basikal ni and memperbanyakkan aktiviti tapi dalam pada itu aku sokong sangat mcm apa yang hang cakap nih sbb aku pon ada terpikir benda yang sama, kenapa punya la banyak sangat jamboree skang nih adakah masing masing mau tunjuk "terra" dapat buat jamboree or pikir keuntungan semata mata...so kalu ikut cara aku skang aku akan tengok dulu jamboree mana yang aku nak follow or tak and yang pasti wajibnya kayuh lasak penang and PCC tiap tahun tuh tak dilupakan ECC malacca sbb dia yg start buat malam :P

jafa @ the panjang said...

anon : aku ada cita2 nak buat race tu. need to berkerjasama ngan southern biker colonies.

joni: trek CM dah jahanam. n tak cuku teknikal. hehe.

heero: PCC n ECC still d best la. a 'must-go' list..

KBC said...
This comment has been removed by the author.
KBC said...

2012 kita buat race!target!